Plemona napisał(a):
Ostatnio długo przesiaduję przed komputerem i sama zaczynam zauważac, że mój wzrok jest coraz słabszy... Przed pójsciem do okulisty chciałam się zapytac innych: same nosicie okulary/soczewki? Co lepsze?
Cześć. Co lepsze? w tym wypadku to, co zdrowsze. Wszystko zależy od Twojej wady. Jeśli nieduża, to mogą wystarczyć okulary do komputera z filtrem. Ale jeśli wada się powiększa, to jest kilka wyjść - soczewki (raczej nie z internetu, chociaż sama urządziłam mieszkanie i zapełniam szafę przez sieć, to medykamentów jednak tam nie kupuję), okulary lub "inwestycja długoterminowa" - korekcja wzroku laserem.
Każde wyjście ma plusy i minusy - soczewki nie zasłaniają pięknych oczu, ale nie każda lubi mieć w oku ciało obce. Okulary - parują, łatwo się gniotą (oj, ładnych parę złotych w ten sposób straciłam), trzeba co jakiś czas wymieniać i mieć optyczne okulary przeciwsłoneczne; zalety - mogą być efektownym uzupełnieniem stroju. Laserowa korekcja - jedyna wada to jednorazowy koszt, zalety - brak ucisku na nosie, nic nie paruje, nic nie wciskasz w oko, spokój z wydatkami na nowe oprawki.
Wybór należy do Ciebie. Po doświadczeniach z wszystkimi wyjściami polecam opcję trzecią.