dietetyk wrocław AAAA

Strefa czasowa: UTC + 2

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona
  Drukuj | Powiadom znajomego

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2008-04-10, 15:22 
Pochłaniacz

A ja uwielbiam smakowe, zwlaszcza truskawkowa jest super, nie zawiera cukru, ma malo kalorii, pije bez obawy ze przytyje :->

Zgłoś post

PostNapisane: 2008-05-06, 18:43 
Szczypior

Ja lubię Aquarel od Nestle,Żywiec Zdrój i Krople Beskidu.Nienawidzę Nałęczowianki,Cisowianki i Arctic.Za skamowymi wodami nie przepadam.Jestem zdania,że nie są one zdrowe,napewno lepsze od napojów gazowanych,ale nie zdrowsze od naturalnej wody niegazowanej.

Zgłoś post

PostNapisane: 2008-05-06, 19:22 
Wszechmogący/a

Niegazowana jest bleee ;-) Jak już coś to tylko gazowana, najlepiej zimna.

Zgłoś post

PostNapisane: 2008-05-06, 20:08 
Oczytany mnich

jak dla mnie najważniejsze żeby była zimna, po drugie najlepiej niegazowana, a po trzecie jeżeli już gazowana to tylko bardzo mocno

Zgłoś post

PostNapisane: 2008-05-07, 10:01 
Przyjaciel

Osobiście pijam tylko niegazowaną, opcjonalnie jeszcze jestem w stanie pić źródlaną; gazowaną tylko w ostateczności; żadnych smakowych :P

Zgłoś post

PostNapisane: 2008-08-01, 09:30 
Nudziarz

marawila napisał(a):
A ja uwielbiam smakowe, zwlaszcza truskawkowa jest super, nie zawiera cukru, ma malo kalorii, pije bez obawy ze przytyje :->

ten truskawkowy żywiec, to chyba ma jakieś narkotyki w składzie, bo mógłbym jej pić bez końca. I coraz więcej i więcej :)

Zgłoś post

PostNapisane: 2008-08-01, 12:37 
Pożeracz niewiniątek

Wod gazowana w przetwórniach wody nasycana jest kwasem węglowym H2CO3. Celem gazowania jest przeciwdziałanie bakteriom i innemu paskudztwu. Kwas weglowy jest kwasem słabym i w wodzie łatwo rozpada się na dwutlenek węgla i wodę. Te bombelki w wodzie to dwutlenek węgla. Picie takiej wody jest o tyle niedobre, że organizm ludzki praktycznie z taką wodą nie styka się w naturze i musi sobie z dwutl węgla radzić i wydatkować jakąś energię na jego usunięcie z organizmu. Tkanki stykające się z dwutlenkiem węgla "żyją" w niewłaściwym środowisku i ulegają ośłabieniu a przy długim czasie degenaracji w różnych płaszczyznach fizjologii. To tak jakbyśmy funkcjonowali w atmosferze z zwiększonym stężeniem CO2. (Nieprzewietrzane sale i pomieszczenia z dużą liczbą osób). Zaden sportowiec (za moment Olimpiada) nie używa wód gazowanych. Organizm ludzki(jego płyny ustrojowe) ma pH 7,38 - 7,40, a więc ma charakter zasadowy. Zakwaszanie prowadzi do bardzo niekorzystnego stanu, uruchamianie procesów oczyszczania a więc wydatkowania energii, której może zabraknąć na procesy istotne dla życia. Mał kto wie, że najwięcej energii organizm zużywa na funkcjonowanie układu immunologicznego (ok 70%) i jeśli ten układ zaangażuje energię(dodatkową) na walkę z CO2 to gdzieś może tej energii zabraknąć. Tyle w bar duż skrócie. heyyyy

[ Dodano: 2008-08-02, 11:33 ]
Tlen - pierwiastek życia
Życie nie istnieje bez przemian energetycznych. Zdrowie, witalność, dobre samopoczucie związane są z wysokim potencjałem energetycznym organizmu. Jako źródło energii najczęściej upatrujemy w pokarmie. -Jemy wzrasta nasza energia, nie jemy, stajemy się słabsi-. Najlepsze pożywienie nie wystarczy jeśli do naszego organizmu (naszych komórek) nie dotrze odpowiednia ilość tlenu.
Wiadomo, że bez pożywienia organizm może sobie poradzić kilka tygodni, bez wody kilka dni, ale bez tlenu wytrzyma zaledwie kilka minut. Bez uzupełniania tlenu mózg może przeżyć około 4 minut, bez uzupełniania glukozy będzie działał ponad trzykrotnie dłużej. Organizm przekształca substancje odżywcze gdy dysponuje odpowiednią ilością tlenu.
Tlen jest substancją warunkującą przemiany energetyczne.
W powietrzu, którym oddychamy tlen stanowi 21% ale miejsce (las, nad morzem czy centrum miasta) nie jest dl organizmu obojętne.
Na skutek naturalnych oddziaływań fizycznych i chemicznych w powietrzu mogą występować jony dodatnie i jony ujemne. Okazuje się, że obecność jonów ujemnych w powietrzu ułatwia w pęcherzykach płucnych przyswajanie tlenu i wydalanie CO2. Jony ujemne mają działanie negatywne.
Według ocen i badań, w powietrzu "wiejskim, leśnym" na jeden jon dodatni(szkodliwy) przypadają 2 jony ujemne natomiast w mieście pełnym spalin, tworzyw sztucznych, stalowych i betonowych konstrukcji na jeden jon ulemny przypada ok 300 000 jonów dodatnich.
Laureaci nagrody Nobla dr Jacoba i dr Monada w 1965 r udowodnili, że podczas przemian komórkowych bez udziału tlenu uzyskujemy tylko 2 jednostki energii, natomiast przy udziale tlenu ilość wytworzonej energii daje 38 jednostek.
Im mniej tlenu dostarczanego do organizmu tym mniejsze możliwości energetyczne życia.
Tlen dostarczany jest trzema drogami - przez płuca, przez skórę i za pośrednictwem wypijanej wody przez układ pokarmowy. Naturalna woda zawsze zawiera rozpuszczony w niej tlen. Współczesna technologia uzyskiwania wody z podziemnych zasobów wodnych, powoduje, że pijemy wodę o nienaturalnym składzie. Zasadą obecnie jest (w sprzedaży wody butelkowanej) nasycanie wody kwasem węglowym dla pozbycia się ewentualnych zanieczyszczeń biologicznych. Wprowadzanie do organizmu CO2 (kwas rozpada się na CO2 i H2O) zmniejsza możliwości energetyczne organizmu osób pijących taką wodę.

Zgłoś post

woda
PostNapisane: 2008-08-25, 18:47 
Nudziarz

ja uwielbiam wodę mineralną o smaku pomarańczowym..

Zgłoś post

PostNapisane: 2008-08-25, 20:55 
Wszechmogący/a

Taa ja też, ale jestem uczulona na pomarańcze ;>

Zgłoś post

PostNapisane: 2008-08-25, 22:27 
Wszechmogący/a

Tam pomarańczy ze świeczką szukać :-P co nie zmienia fakty że uwielbiam Nałęczowiankę owoce leśne.

Zgłoś post

DrukujPowiadom znajomego 

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2