Oznacza to, że chory nie musi kaszleć ani kichać, aby rozprzestrzeniać wirusa. Każda zmiana sezonowa, z nowymi patogenami, stanowi wyzwanie dla naszego układu odpornościowego, dlatego też nasz układ immunologiczny powinien optymalnie funkcjonować, aby móc walczyć z różnymi czynnikami zakaźnymi.
Prawie każdy z nas jest narażony na kontakt z wirusem grypy, ale statystycznie tylko co piąty dorosły człowiek rzeczywiście zgłasza zachorowanie. W porównaniu do lat ubiegłych, ubiegłoroczny sezon grypy, był szczególnie trudny dla osób starszych, dzieci i osób z osłabionym układem odpornościowym. Wirusa grypy H3N2 trudniej kontrolować, ponieważ szczepionka jest skuteczna tylko w 10-30%. Zakażenie H3N2 potroiło hospitalizację związaną z grypą w porównaniu z poprzednimi latami. Dlatego dobrze wiedzieć jak wspierać układ odpornościowy organizmu i chronić go przed grypą i innymi zakaźnymi czynnikami chorobotwórczymi.
Optymalnie funkcjonujący układ odpornościowy jest główną i najpotężniejszą bronią organizmu służącą do rozpoznawania i niszczenia wirusów i innych patogenów. Specyficzne komórki układu immunologicznego (limfocyty) mogą zapamiętywać określone białka (antygeny), które są wytwarzane przez organizmy zakaźne. Wytwarzają one przeciwciała przeciwko tym antygenom jako ochronę przed przyszłymi atakami. Stan układu odpornościowego zależy również od optymalnej funkcji poszczególnych komórek w krwioobiegu oraz organów limfatycznych, takich jak grasica, szpik kostny, węzły chłonne, śledziona, migdałki i wątroba. Istotne jest, aby zrozumieć, że układ trawienny odgrywa ważną rolę dla prawidłowych funkcji układu odpornościowego. Wyrostek robaczkowy i kępka Peyera w jelicie cienkim są również ważnymi czynnikami wpływającym na odporność.
Zdrowy styl życia, w tym dieta bogata w owoce i warzywa, częste mycie rąk, wystarczająca ilość snu, ruch i inne, są niezbędne do ochrony przed infekcjami. Ponadto, optymalne zaopatrzenie w mikroelementy jest niezbędne do wspierania zdrowego układu odpornościowego. Mikroskładniki odżywcze pomagają organizmowi w różnych stadiach rozwoju wirusa. Witamina C pomaga w inaktywacji wirusowego DNA, ograniczając w ten sposób jego namnażanie. Witamina C wspomaga również produkcję przeciwciał krwinek białych (WBC). Aminokwas lizyna w synergii z witaminą C są ważne dla blokowania enzymów trawiących kolagen i wzmacniania tkanki łącznej, dzięki czemu kontrolowane jest rozprzestrzenianie się czynników zakaźnych. Przeciwutleniacze, takie jak cynk i selen, wspomagają tkanki limfoidalne w grasicy i prawidłowe funkcje białych krwinek. Kwercetyna i jod również mają decydujące znaczenie dla odporności. W połączeniu z witaminą C kwercetyna działa jako środek przeciwzapalny, a jod wspomaga pracę tarczycy. Również czynnik wewnętrzny (glikoproteina wytwarzana przez komórki okładzinowe śluzówki żołądka) jest istotnym stymulantem wspierającym układ odpornościowy i ma decydujące znaczenie dla wchłaniania witaminy B12.
Nie ma specjalnej metody leczenia chorób wirusowych, dlatego w celu wsparcia układu odpornościowego przed wirusami stosujemy suplementy diety. W celu ochrony większość osób zażywa tylko witaminę C. Niestety jest to niewystarczające, ponieważ brakuje tu ważnego aspektu synergii mikroelementów. Witamina C działa bowiem bardziej efektywnie w połączeniu z innymi mikroskładnikami odżywczymi, takimi jak cynk, kwercetyna, selen. Dlatego więc, budowanie silnej odporności zależy od synergicznego połączenia mikroelementów, które pomagają w tworzeniu się zdrowych komórek krwi i wspierają inne organy układu odpornościowego.
1. Yan J, et al., PNAS 2018 2. J. Jariwalla, et al., Recent Translational Research in HIV/AIDs, InTech Publishers,Ch.25,pp-513-526.
|
|