Dowody na uszkodzenie bakterii jelitowych przez glifosat są dostępne dla drobiu (Shehata i in. , 2013 ), bydła (Krüger i in. , 2013) oraz trzody chlewnej (Carman i in. , 2013 ). Glifosat zaburza równowagę bakterii jelitowych u drobiu (Shehata i in. , 2013 ), zwiększając stosunek bakterii chorobotwórczych do innych drobnoustrojów komensalnych. Salmonella i Clostridium są wysoce odporne na glifosat, podczas gdy Enterococcus, Bifidobacteria i Lactobacillus są szczególnie wrażliwe. Glifosat został zaproponowany jako możliwy czynnik zwiększonego ryzyka zakażenia Clostridium botulinum u bydła w Niemczech w ciągu ostatnich dziesięciu do piętnastu lat (Krüger i in., 2013b ). Świnie karmione kukurydzą GMO i soją rozwinęły rozległe zapalenie jelit, które mogło być częściowo spowodowane ekspozycją na glifosat (Carman i in. , 2013 ). Celiakia wiąże się ze zmniejszonymi poziomami Enterococcus, Bifidobacteria i Lactobacillus w jelitach oraz przerostem patogennych bakterii Gram-ujemnych (Sanz i in. , 2011 ; Di Cagno i in. , 2011 ; Collado i in. , 2007 ). W (Di Cagno i in. , 2011 ) stwierdzono, że Lactobacillus, Enterococcus i Bifidobacteria były znacznie niższe w próbkach kału dzieci z celiakią w porównaniu do kontroli, podczas gdy poziomy patogenów, Bacteroides, Staphylococcus, Salmonella, Shighella były podwyższone . W (Collado i in. , 2007), inne badanie porównujące kał niemowląt celiakii ze zdrowymi kontrolami, Bacteroides, Clostridium i Staphylococcus, było znacznie wyższe ( p < 0,05). Podwyższono także liczbę bakterii redukujących siarczany ( p < 0,05) (Nadal i in., 2007 ; Collado i in. , 2007 ), co jest interesującą obserwacją, do której powrócimy w dalszej części tego artykułu. Znaczące zmniejszenie Bifidobacteria stwierdzono również w (Nadal i in. , 2007 ). Zwiększone wydalanie bakteryjnych metabolitów p-krezolu i fenolu stwierdzono również w związku z celiakią (Tamm, 1984)). p-krezol jest wytwarzany przez beztlenowy metabolizm tyrozyny przez bakterie chorobotwórcze, takie jak Clostridium difficile (D'Ari i Barker, 1985 ). Jest to wysoce toksyczny czynnik rakotwórczy, który powoduje również niekorzystne skutki dla ośrodkowego układu nerwowego, układu sercowo-naczyniowego, płuc, nerek i wątroby (Kelly i in. , 1994 ). Zaleca się leczenie probiotyczne, aby pomóc w gojeniu się przewodu pokarmowego w celiakii. Aktywność proteolityczna Lactobacilli wspomaga rozkład pszenicy na mniej uczulające formy. Trwające badania mają na celu produkcję chlebów na zakwasie zawierających gluten fermentowanych przez Lactobacilli, które mogą następnie służyć jako probiotyki, aby złagodzić objawy celiakii i pozwolić pacjentom na celiakię spożywać pszenicę (Gobbetti i in. , 2007 ). Probiotyczne Lactobacilli wytwarzają enzym fitazę, która rozkłada fityniany, które w przeciwnym razie zubożałyby ważne minerały i inne kationy poprzez chelatację (Famularo i in. , 2005 ). Ich działanie poprawiłoby zatem wchłanianie tych mikroelementów, co jest znanym problemem u pacjentów z celiakią (Cavallaroi in. , 2004 ). Sam glifosat chelatuje także rzadkie minerały, temat, który omówimy w części dotyczącej niedoborów żywieniowych. Wykazano, że probiotyczne leczenie Bifidobacteria łagodzi objawy związane z celiakią (Smecuol i in. , 2013 ; Whorwell i in. , 2006 ). Bifidobacteria tłumi prozapalne środowisko wywołane przez mikroflorę pacjentów z celiakią (Medina i in. , 2008 ). Żywe kultury Bifidobacterium lactis sprzyjałyby gojeniu się jelit, gdyby były oferowane jako leczenie w połączeniu z dietą bezglutenową, lub nawet pozwalałyby celiakii spożywać niewielkie ilości glutenu bez szkodliwych skutków (Lindfors i in. , 2008).
_________________ medicus curat, natura sanat.
|