na temat odporności: Odkryte przez Ludwika Pasteura w 1880 r.gronkowce opanowywują nie tylko organizmy żywe. Żyją też w wodzie, powietrzu, kurzu, ściekach. Prostej budowy i z tego powodu są wyjątkowo odporne na temperaturę, wysuszenie, wilgoć i działanie chemikaliów n.p. kwasów. W organizmie gronkowce wychwytywane są przez fagocyty, komórki odpornościowe organizmu, które otaczają je i pochłaniają. Fagocyty zwiększają swą skuteczność podczas wzrostu temperatury organizmu ( przy 39 st C około 10 krotnie). Zbyt szybkie "zbijanie" gorączki i zastępowanie działania mechanizmu obronnego, odpornościowego antybiotykami osłabia czy wręcz uniemożliwia działanie układu immunologicznego organizmu. Gronkowce potrafią bronić się przed fagocytami. Skupiają się w grona, co sprawia, że choć zewnętrzna ich warstwa jest niszczona przez system odpornościowy, te wewnątrz nadal się rozmnażają. "Grona" zajmując pewną objętość mogą wywoływać grożne mikrozatory w pęcherzykach płucnych i w mózgu. W początkach lat 80-tych XX w. odkryto toksynę wytwarzaną przez gronkowiec wywołującą zespół wstrząsu toksycznego wywołującego śmiertelne zaburzenia oddychania u 5 % zakażonych gronkowcem. Najniebezpieczniejszym grokowcem jest złocisty (staphylococcus aureus). U 30 % zdrowych ludzi bytuje w nosie, gardle, włosach i skórze stale a u kolejnych 30 % okresowo.U większości nosicieli nigdy nie dochodzi do infekcji ale powszechne stosowanie antybiotyków spowodowało jego uodpornienie się na nie i stąd nauczył się nie wpuszczać antybiotyków przez błonę komórkową i usuwać je z swojego wnętrza. Jest natomist śmiertelnie groźny dla ludzi starych, przewlekle chorych, po zabiegach operacyjnych, małych dzieci. Uaktywnieniu sprzyja stres ( fizyczny i psychiczny), dieta wysokowęglowodanowa (cukrowa), nadużywanie farmaceutyków, alkoholu, palenie tytoniu, zanieczyszczenie środowiska.
_________________ medicus curat, natura sanat.
|