dietetyk wrocław AAAA

Strefa czasowa: UTC + 2





Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
  Drukuj | Powiadom znajomego

Błonnik- co jeść?
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2012-06-05, 11:14 
Przyjaciel
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a):2007-11-22, 15:38
Posty:434
W jakich produktach, warzywach, owocach znajduje się najwięcej błonnika ?
Co np. zjeść na śniadanie, aby móc dostarczyć jego odpowiednią dawkę?


Zgłoś post
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  

Re: Błonnik- co jeść?
PostNapisane: 2012-06-12, 22:31 
Nudziarz
Offline

Dołączył(a):2012-06-12, 22:23
Posty:6
Dużo błonnika mają figi, jabłka, morele, daktyle, kasza gryczana, ryż brązowy, bardzo dużo mają go otręby pszenne.


Zgłoś post
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  

Re: Błonnik- co jeść?
PostNapisane: 2012-06-29, 08:56 
Oczytany mnich
Offline

Dołączył(a):2009-12-30, 10:35
Posty:43
Lokalizacja: Warszawa
Jeszcze papryka, siemię lniane - można sobie robić kisiel albo (jak ja) sypać na kanapki i do sałatek.

_________________
Wiosna


Zgłoś post
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  

Re: Błonnik- co jeść?
PostNapisane: 2012-07-07, 08:54 
Przyjaciel
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a):2009-01-18, 11:32
Posty:491
Lokalizacja: Warszawa
Produkty, które warto włączyć do codziennej diety, zawierające dużo błonnika to m.in:

PRODUKTY ZBOŻOWE
- mąka niskiego przemiału i jej przetwory (pieczywo razowe, żytnie mieszane, pieczywo chrupkie);
- grube kasze (jęczmienna, gryczana), niełuskany ryż;
- płatki zbożowe (pszenne, owsiane, kukurydziane, musli);
- otręby (pszenne, owsiane, pieczywo z otrębami, ziarnami i owocami);

WARZYWA

- wszystkie, ale najwięcej zawierają surowe, spożywane ze skórką;
szczególnie bogate w błonnik są:
- nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, groszek zielony, soczewica, fasolka szparagowa, soja);
- kapusty (biała, czerwona, włoska, brukselka);
- korzeniowe (buraki, marchew, brukiew);
- kalafior, rzepa, kalarepa;

OWOCE
- wszystkie, ale najwięcej zawierają surowe, spożywane ze skórką i drobnymi pestkami;
szczególnie bogate w błonnik są:
- drobnopestkowe (jeżyny, maliny, porzeczki, truskawki, agrest)
- śliwki, żurawiny, jabłka, gruszki, cytryny, morele;
- owoce suszone (śliwki, figi, morele);
- orzechy;


źródło: www.sante.pl


Zgłoś post
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  

Re: Błonnik- co jeść?
PostNapisane: 2012-07-07, 09:11 
Adept
Offline

Dołączył(a):2012-07-06, 19:02
Posty:12
duzo błonnika ma chleb pełnoziarnisty owoce warzywa


Zgłoś post
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  

Re: Błonnik- co jeść?
PostNapisane: 2012-07-09, 09:29 
Przyjaciel
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a):2009-01-18, 11:32
Posty:491
Lokalizacja: Warszawa
najważniejsze jest to, żeby go w ogóle jadać i dołączyć do codziennej diety i jeść zdrowo, co pozwoli nam na lepsze i dłuższe życie, a tak w ogóle warto sprawdzić swoja wiedzę z zakresu zdrowego odżywiania poranazdrowie.sante.pl warto z ciekawości sprawdzić co tak naprawę wiemy z zakresu zdrowego odżywiania :)


Zgłoś post
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  

Re: Błonnik- co jeść?
PostNapisane: 2012-08-11, 00:12 
Adept
Offline

Dołączył(a):2011-11-21, 21:21
Posty:14
Bogate w błonnik są owoce sezonowe tj. porzeczki, jeżyny, maliny i żurawiny. Jabłka i gruszki mają około 2 gram, natomiast najmniej błonnika zawierają m.in. owoce mango, morele i truskawki. Bogate w błonnik warzywa to brukselka (w 100 gramach jest 5,4 g), bób (odpowiednio 5,8 g), awokado (6,7 g), groszek zielony (6 g) i karczochy (5,4 g). Najwięcej błonnika zawierają warzywa strączkowe - biała fasola, soja i groch ( około 15 g w 100 gramach). Dużo błonnika posiadają też orzechy kokosowe ( 100 gram tzw. wiórek kokosowych to równowartość 21 g błonnika). Ponad 8 gram błonnika mają również orzechy, ziemne i laskowe. Wśród pieczywa najwięcej błonnika zawiera pumpernikiel – 6,4 g i tzw. graham około 5 gram. Najmniej błonnika jest w pieczywie pszennym. Dużo bogatsze w błonnik są inne produkty zbożowe i tak płatki pszenne zawierają 10 g błonnika w 100 gramach. Ponieważ mąż ma bardzo wysoki cholesterol dostał taką litanię co jeść i dokładny opis co obniża cholesterol.


Zgłoś post
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  

Re: Błonnik- co jeść?
PostNapisane: 2012-08-13, 14:54 
Przyjaciel
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a):2009-01-18, 11:32
Posty:491
Lokalizacja: Warszawa
tycia napisał(a):
Bogate w błonnik są owoce sezonowe tj. porzeczki, jeżyny, maliny i żurawiny.

A jeśli już jesteśmy przy owocach, to czy słyszeliście może o Jagodach Goji, które są określane mianem „owoców długowieczności”.


Zgłoś post
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  

Re: Błonnik- co jeść?
PostNapisane: 2012-08-31, 01:34 
Przyjaciel
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a):2010-05-17, 20:32
Posty:382
To, że są owocami długowieczności nie słyszałam... a dlaczego ? a jeść, jadłam, moja koleżanka przyrządziła z nimi deser swego czasu i od tamtego momentu kupuję. :)


Zgłoś post
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  

Re: Błonnik- co jeść?
PostNapisane: 2012-09-03, 14:10 
Adept
Offline

Dołączył(a):2010-12-03, 21:23
Posty:28
Owsianka, musli, racuchy owsiane. Syci na długo, więc raz, że błonnik oczyszcza, a dwa, że przy tym nie czujesz głodu zbyt szybko.


Zgłoś post
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  

DrukujPowiadom znajomego 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2


  Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 18 gości


Możesz rozpoczynać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
7CCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCviewtopic
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group

Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO