Produkty, które warto włączyć do codziennej diety, zawierające dużo błonnika to m.in:
PRODUKTY ZBOŻOWE
- mąka niskiego przemiału i jej przetwory (pieczywo razowe, żytnie mieszane, pieczywo chrupkie);
- grube kasze (jęczmienna, gryczana), niełuskany ryż;
- płatki zbożowe (pszenne, owsiane, kukurydziane, musli);
- otręby (pszenne, owsiane, pieczywo z otrębami, ziarnami i owocami);
WARZYWA
- wszystkie, ale najwięcej zawierają surowe, spożywane ze skórką;
szczególnie bogate w błonnik są:
- nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, groszek zielony, soczewica, fasolka szparagowa, soja);
- kapusty (biała, czerwona, włoska, brukselka);
- korzeniowe (buraki, marchew, brukiew);
- kalafior, rzepa, kalarepa;
OWOCE
- wszystkie, ale najwięcej zawierają surowe, spożywane ze skórką i drobnymi pestkami;
szczególnie bogate w błonnik są:
- drobnopestkowe (jeżyny, maliny, porzeczki, truskawki, agrest)
- śliwki, żurawiny, jabłka, gruszki, cytryny, morele;
- owoce suszone (śliwki, figi, morele);
- orzechy;
źródło:
www.sante.pl