Co sądzicie o nowych odkryciach medycyny? Niedawno naukowcy stworzyli bioniczne ucho - czyli w ucho wbudowany jest mikro odbiornik, który cienkim kablem przesyła informacje do mikroprocesora, który przetwarza fale usłyszane w zrozumiałe dla mózgu (Warto przy tym zaznaczyć, że omija nierozwinięte narządy).
Bioniczne ucho ma przywracać słuch osobom całkowicie głuchym od urodzenia, z tymże to musi być całkowicie głusi, których ubytek słyszenia wynosi ok. 70 - 80%.
Bioniczne oko to coś podobnego i pewnie dużo osób o tym słyszało, że za siatkówką na dnie oka jest wbudowany procesor czy coś takiego, który energią elektroniczną pobudza komórki siatkówki, a to wszystko jest podłączone do nawet częściowo działającego nerwu wzrokowego. A kamerka, która "widzi" jest umieszczona na czarnych okularach, a stamtąd jest przesyłane do procesora w oku. Niestety jest to dopiero na etapie prób i błędów, cały projekt ma być już do kupienia na rynku w 211 roku.
Podobnie jak w bionicznym uchu, z tymże aparat będzie przywracać wzrok osobom, które nie są całkowicie niewidome od urodzenia, tylko tym, które straciły go w trakcie swojego życia.
Niestety o sztucznej siatkówce nie wiem zbyt wiele, wiem, że astronauci z nasa ją odkryli, ale jeszcze nie wiadomo, w jakiej rozdzielczości będzie widziany odbierany obraz.
Co o tym sądzicie? Mnie to zaskakuje ta dzisiejsza medycyna, rozwój. Wspaniałe, jak dla mnie