WAPŃ Wapń zawarty w mleku najczęściej jest już w nieczynnej formie. Sporo badań pokazuje, że wraz ze wzrostem spożycia mleka wzrasta zachorowalność na osteoporozę w społeczeństwie, zatem można wnioskować, że produkty nabiałowe, wcale nie są takimi dobrymi źródłami wapnia. POZNAJ PIRAMIDĘ ŻYWIENIA DZIECKA Zdecydowanie lepszym jego źródłem niż mleko, są skorupki jaj, zawierające również stront we właściwych proporcjach. Taki wapń świetnie wbudowuje się w kości. Ważne jest żeby takie skorupki były ekologiczne, od kur ze wsi. Nie gotujemy ich tylko dokładnie myjemy, sparzamy, rozgniatamy w moździerzu, zalewamy sokiem z cytryny i zostawiamy na dwa, trzy dni. W przypadku mniejszych dzieci skorupka z jednego jaja wystarczy na osiem porcji, które codziennie dodajemy do potraw. Kolejnym dobrym, żywym źródłem wapnia są zielone warzywa – np. brokuł, jarmuż. Wiem, że niektóre dzieci nie lubią zielonych warzyw i trudno jest im je przemycić w diecie. Niektóre też niezbyt dobrze tolerują warzywa kapustne, ponieważ zawierają celulozę, która jest trudna do strawienia przez ich „młode” jelita. Orzechy również zawierają wapń, chociaż nie każde dziecko może je jeść ze względu na nietolerancje.
|
|