dietetyk wrocław AAAA

Strefa czasowa: UTC + 2





Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 205 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 21  Następna strona
  Drukuj | Powiadom znajomego

Re: Wieprzowina:)
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2011-01-31, 08:06 
Nudziarz
Offline

Dołączył(a):2011-01-24, 22:49
Posty:8
Marania nie rozmrażaj w mikrofalówce bo jest to bardzo niezdrowe najlepiej rozmrażac w lodówce powoli


Zgłoś post
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  

Re: Wieprzowina:)
PostNapisane: 2011-01-31, 15:34 
Oczytany mnich
Offline

Dołączył(a):2010-12-07, 20:02
Posty:59
nie wiem czy o tym już nie bylo.. Ale faktycznie nie wolno w mikrofali bo traci wszystkie cenne wartości.. najlepiej parę godzin przed przygotowaniem przełożyć mięsko do lodówki.. I nie warto wkładać tez do gorącej wody, by szybciej puściło..


Zgłoś post
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  

Re: Wieprzowina:)
PostNapisane: 2011-01-31, 17:31 
Oczytany mnich
Offline

Dołączył(a):2010-12-13, 00:16
Posty:47
marania napisał(a):
A jak to jest z rozmrażaniem wieprzowiny? Bo podobno źle rozmrażając można sobie całe mięsko zepsuć?


Tak piszecie o rozmrażaniu, ale jak jest z przetrzymywaniem mięsa w zamrażalniku? Czy dwa miesiące to nie za długo?


Zgłoś post
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  

Re: Wieprzowina:)
PostNapisane: 2011-01-31, 20:42 
Oczytany mnich
Offline

Dołączył(a):2010-12-07, 20:02
Posty:59
Patrri napisał(a):

Tak piszecie o rozmrażaniu, ale jak jest z przetrzymywaniem mięsa w zamrażalniku? Czy dwa miesiące to nie za długo?



zamrożone mięso wieprzowe można przechowywać nawet 6 miesięcy.:) Wiec chyba normalnie:)


Zgłoś post
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  

Re: Wieprzowina:)
PostNapisane: 2011-01-31, 21:17 
Adept
Offline

Dołączył(a):2010-12-19, 16:07
Posty:19
Można do sześciu miesięcy, a dłużej to już chyba nie :)
Podejrzewam że ma tutaj duże znaczenie jak mięso jest naturalne. Jak jest w nim jakaś chemia to pewnie można dłużej, ale są tego granice, bo pewnie związki chemiczne mogą działać na niekorzyść. A z naturalną to chyba krócej choć pewna nie jestem, bo w sumie mogłoby być na odwrót.


Zgłoś post
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  

Re: Wieprzowina:)
PostNapisane: 2011-01-31, 21:51 
Nudziarz
Offline

Dołączył(a):2011-01-24, 22:49
Posty:8
ja jadłam wieprzowinkę w słodkim winie z imbirem z dodatkiem oregano


Zgłoś post
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  

Re: Wieprzowina:)
PostNapisane: 2011-01-31, 22:02 
Nudziarz
Offline

Dołączył(a):2010-12-19, 22:09
Posty:6
A ja polecam takie cudo :)

Składniki (dla 4-6 osób)

* wieprzowina
* (karkówka/gulaszowe/łopatka), 1 kg
* duża cebula, 2 szt.
* czosnek, 4 ząbki
* oliwa, 2 łyżki
* pomidory, 1 kg
* mieszanka ziół
* (tymianek/oregano/bazylia/majeranek) , szczypta
* ostra papryka w proszku
* sól
* cukier, 2 łyżki
* mocny wywar wołowy, 0,250 ml


Wykonanie

Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucić pokrojone w kostkę mięso. Smażyć je chwilę na dużym ogniu, przyprawiając ziołami i przyprawami. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek i wszystko podsmażyć. Następnie dolać wywar wołowy. Dusić około godziny. W międzyczasie przygotować pomidory: sparzyć, obrać ze skórek, oczyścić z nasion i pokroić w dużą kostkę. Dodać do mięsa i dusić wszystko ok. 20 minut. Co jakiś czas mieszać. Pod koniec duszenia dodać cukier. Serwować z makaronem lub ryżem.


Zgłoś post
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  

Re: Wieprzowina:)
PostNapisane: 2011-01-31, 22:14 
Oczytany mnich
Offline

Dołączył(a):2010-12-07, 20:02
Posty:59
Heloonia napisał(a):
Można do sześciu miesięcy, a dłużej to już chyba nie :)
Podejrzewam że ma tutaj duże znaczenie jak mięso jest naturalne. Jak jest w nim jakaś chemia to pewnie można dłużej, ale są tego granice, bo pewnie związki chemiczne mogą działać na niekorzyść. A z naturalną to chyba krócej choć pewna nie jestem, bo w sumie mogłoby być na odwrót.



Ach nie wiedziałam że można aż tak długo, dzięki za odpowiedz:)


Zgłoś post
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  

Re: Wieprzowina:)
PostNapisane: 2011-01-31, 23:11 
Adept
Offline

Dołączył(a):2010-12-19, 16:07
Posty:19
Najciekawsze że zależy to od zawartości tłuszczu czym więcej tłuszczu tym krócej można mięso przechowywać, bo tłuszcz szybko jełczeje. Czyli jeszcze jedna korzyść z PQS, mało tłuszczu- wieprzowinę można dłużej przechowywać.


Zgłoś post
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  

Re: Wieprzowina:)
PostNapisane: 2011-02-02, 18:29 
Oczytany mnich
Offline

Dołączył(a):2010-12-13, 00:16
Posty:47
A właśnie wydawałoby się odwrotnie:) Choć ja to i tak bym nie mogła tak długo przetrzymywać mięsa:)


Zgłoś post
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  

DrukujPowiadom znajomego 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 205 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 21  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2


  Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości


Możesz rozpoczynać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
7CCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCviewtopic
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group

Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO