Polecam Wam przepis na pier? kurczaka w p?atkach kukurydzianych... To jest piiiifffffnnnneeee
pomiesza?am 2 przepisy - 1 z gazety i 1 z ksi??ki "Wielka kuchnia amerya?ska" i tak zmodyfikowany gor?co polecam tym bardziej, ?e mo?e on stanowi? baz? kilku da?...
Je?li kto? lubi KFC np. twistera - mo?e usma?y? nale?niki, doda? majonez, sa?at? lodow?, pomidora i og?rka... :d Je?li wolisz Zingera - bu?k? itd...
A oto jak si? robi kurczaczka : porcja na 3-4 osoby :d 3 pojedyncze piersi;
na marynat?: 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki wody, sok z 1/2 cytryny, 1 1/2 ?y?eczki Vegety (lub czego? podobnego), + dowolne przyprawy (np. chilli, grillowa itd);
na ciasto: 2 ma?e jajka, m?ka, s?l, pieprz;
panierka: ok. 20 ?y?ek pokruszonych p?atk?w kukurydzianych;
opr?cz tego: olej do sma?enia, wyka?aczki lub patyczki do szasz?yk?w.
Wykonanie: Piersi umy?, ka?d? pokroi? na 4-5 kawa?k?w, lekko rozbi? je t?uczkiem do mi?sa. Wymiesza? mleko, wod?, sok z cytryny, Veget? i ulubione przyprawy. Gotow? marynat? zala? mi?so i odstawi? w ch?odne miejsce na ok 30 minut. :d Nast?pnie zrobi? ciasto - wymiesza? jajka z mak?, posoli?, popieprzy? (konsystencja g?stej ?mietany). Wyja? mi?so z marynaty, os?czy?, ka?dy kawa?ek za pomoc? wyka?aczki lub patyczka do szasz?yk?w (nak?u? na niego) zanurza? w cie?cie i dok?adnie obtoczy? w p?atkach kukurydzianych.
Sma?ymy w g??bokim t?uszczu na ciemno-z?oty kolor. :d
Mo?na podawa? tak, jak pisa?am wy?ej lub np. z frytkami i sur?wkami
Ostatnio edytowano 2010-04-03, 18:40 przez donia12~, łącznie edytowano 1 raz
|