PŁatki owsiane te zwykłe i te górskie, jak je przyrządzacie??
Oto mój sposób, a bardziej to mojej babci
około 100gram płatków owsianych wieczorem zalewam wodą, żeby stały się miękkie. rano wstawiam na gaz, i gotuje je, gdy woda "bulkuje" dolewam chłodnego mleka i wszystko razem gotuję z 5minut. Częściej niż rzadziej razem z mlekiem dodaję łyżeczkę miodu i siekane jabłko, albo brzoskwinię, banana. A gdy juz nałożę sobie na talerz , dodaję orzechy laskowe które podkreślają smak
![:-)](http://nakazdytemat.pl/images/smilies/icon_smile.gif)
pychaaa...... polecam moj sposób wszystkim.
Bardzo dobrze smakuje ale zastanawiam się czy płatki nie tracą swoich walorów energetycznych po takim przyrządzeniu
![:-/](http://nakazdytemat.pl/images/smilies/icon_curve.gif)
????
Słyszałem też że surowe płatki zalane wrzątkiem, czy gorącym mlekiem to po zjedzeniu tylko zapychają żołądek, a nie dostarczają odpowiednich związków chemicznych organizmowi, czyli węglowodanów których w płatkach jest najwięcej.
Więc co o tym sądzicie?? jakie Wy macie sposoby??