dietetyk wrocław AAAA

Strefa czasowa: UTC + 2





Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 
  Drukuj | Powiadom znajomego

o rteci w rybach dolaczam bardziej szczegolowe
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2015-02-15, 14:48 
> Drodzy Panstwo,
>
> do wczorajszego listu o rteci w rybach dolaczam bardziej szczegolowe
> informacje, ktora przeslal mi zaprzyjazniony pan docent. Oczywiscie ilosc
> rteci w rybach zalezy od srodowiska, w ktorym one zyja, ale ogolna zasada
> jest prosta - im mniejsze ryby, tym mniej w nich rteci, bo gromadzi sie
> jej szczegolne duzo w rybach, ktore zjadaja inne ryby i zyja dlugo, a wiec
> duzych. Kobiety w ciazy oraz karmiace powinny zwracac szczegolna uwage za
> zawartosc rteci w roznych pokarmach i jej unikac.
>
> Pozdrawiam
> DM
>
>
> ----
> Badanie "Ĺšwiat Konsumenta" z 2006 r.
> Zawartości rtęci w badanych tuńczykach podane w mg/kg:
> Lisner: 0,028
> Graal: 0,033
> Heinz: 0,054
> Laguna: 0,054
> SuperFish: 0,078
> Rio Mare: 0,081
> Neptun: 0,124
> King Oscar: 0,131
> Abba: 0,295
> Łosoś: 0,376
>
> Niektóre rodzaje tuńczyka, w szczególności tuńczyk biały, opastun i tuńczyk
> żółtopłetwy, mogą być źródłem rtęci, niezależnie czy są one puszkowane, czy
> występują jako suszi. Jeśli jesz jeden czy dwa kawałki tuńczyka raz na jakiś
> czas, nie powinno stanowić to problemu. Jednakże, jeśli jesz suszi kilka
> razy w tygodniu, mogą one znacząco zwiększyć Twój poziom rtęci.
> Tuńczyk błękitnopłetwy i tuńczyk skoczek wydają się być bezpieczne dla
> zdrowia. Tuńczyk skoczek jest głównym gatunkiem tuńczyka, który występuje w
> puszkach. Jednakże, ostatnio odkryto, że niektóre firmy puszkują tuńczyka
> żółtopłetwego, podając, że w opakowaniu znajduje się tuńczyk błękitnopłetwy.
>
>
> Powiązanie różnych stężeń rtęci z różnymi gatunkami ryb odkryli eksperci z
> Amerykańskiego Muzeum Historii Naturalnej i Rutgers University dzięki
> badaniom genetycznym próbek sushi z 54 restauracji i z 15 supermarketów w
> Nowym Jorku, New Jersey i Kolorado. Analizy DNA pozwoliły ustalić, od jakich
> gatunków tuńczyków pochodzi mięso. Później ustalono zawartość rtęci. We
> wszystkich gatunkach przekraczała ona - albo zbliżała się do limitów,
> ustanowionych w Kanadzie, Unii, Japonii, Stanach, jak i wytycznych Ĺšwiatowej
> Organizacji Zdrowia.
>
> Szczególnie dużo rtęci znaleziono w sushi akami, robionym z chudego,
> ciemnego mięsa tuńczyka błękitnopłetwego oraz we wszystkich próbkach dania,
> przyrządzonych z Thunnus obesus. Mniej rtęci było natomiast w sushi toro,
> robionym z bardziej tłustych części tuńczyka błękitnopłetwego - i w próbkach
> sushi akami, przygotowywanego z mięsa gatunku Thunnus albacares.
>
> Tu jest zestawienie zawartości Hg w różnych rybach
> http://www.maine.gov/dhhs/eohp/fish/hgposter.htm
>
> Stwierdzono, że selen zawarty w tuńczyku chroni przed toksycznym działaniem
> rtęci.
> http://www.mercuryfacts.org/fselenium.cfm
> http://www.mercuryfacts.org/downloads/MercuryAndSelenium.pdf
>


Zgłoś post
Góra
  
Cytuj  

DrukujPowiadom znajomego 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 

Strefa czasowa: UTC + 2


  Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Możesz rozpoczynać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
7CCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCviewtopic cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group

Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO