Cytuj:
Rosyjskie władze poinformowały we wtorek, że prowadzą dochodzenie w sprawie filmu z makabryczną egzekucją dwóch związanych i zakneblowanych młodych mężczyzn, leżących w lesie pod ogromną nazistowską flagą. Na filmie jednemu z porwanych ucięto głowę i wrzucono do płytkiego grobu. Drugiego zastrzelono.
Film, który ukazał się w ostatnią niedzielę na kilku rosyjskich nacjonalistycznych stronach krążył po internecie z podpisem nieznanej dotąd organizacji – Narodowo-Socjalistycznej Partii Rosji. Wyświetlona nota zawierała również informację, że „militarna awangarda” zaczęła zbrojną walkę przeciw „czanym kolonizatorom i tym którzy ich wspierają w rosyjskim rządzie”
W nocie żądano wydalenia z Rosji wszystkich Azjatów i ludzi z Kaukazu, oraz zagwarantowanie niepodległości wszystkim Rosyjskim republikom na Kaukazie.
Wezwano również do rezygnacji prezydenta Władymira Putina i ustanowienia rządu sformowanego przez Dmitra Rumyantseva, lidera neonazistowskiej grupy Narodowo-Socjalistyczne Społeczeństwo.
Pojawiło się także żądanie zwolnienia z więzienia Maksima Martsinkevicha, przywódcy neonazistowskiej grupy Format 18, który został zatrzymany w zeszłym miesiącu i oskarżony o napaści na tle rasowym i etnicznym oraz liczne akty przemocy.
Alexander Verkhovsky, dyrektor niezależnej organizacji, monitorującej w Rosji napaści na tle narodowościowym i rasowym powiedział, że wszystko wskazuje na to, że nagranie jest prawdziwe. Tego samego zdania jest Mark Tolchinsky, rzecznik prasowy ministerstwa spraw wewnętrznych Dagestanu.
Przebieg Nagrania:
Film rozpoczyna się ujęciem krajobrazu i napisem „Operacja Narodowo-Socjalistycznej Partii Rosji – aresztowanie i egzekucja dwóch kolonizatorów z Dagestanu i Tadżykistanu.” Pojawia się jedynie data roczna – 2007.
Następnie ujęcie pokazuje dwóch przerażonych mężczyzn o ciemnej karnacji, klęczących w lesie pod nazistowską flagą. Jeden z nich mówi po angielsku z Rosyjskim akcentem „Zostaliśmy aresztowani przez narodowych socjalistów”. Jeden jest skrępowany liną, drugi taśmą.
Zamaskowany nazista podchodzi do uwięzionych z tyłu i krzycząc „Chwała Rosji”, przy pomocy długiego noża, szybkim ruchem obcina jednemu głowę. W tle leci ciężka nazistowska muzyka.
Drugi z porwanych nadal klęczy, ma zwieszoną głowę. Pada strzał z broni palnej, skrępowany imigrant z przestrzeloną głową wpada do wykopanego uprzednio grobu. Na koniec dwóch zamaskowanych nazistów w strojach w panterkę wychodzi przed grób i wznoszą ręce w geście hitlerowskiego pozdrowienia.
Nacjonaliści z ugrupowań znajdujących się w rosyjskiej dumie twierdzą, że film jest prowokacją mającą ich zdyskredytować w oczach społeczeństwa.
„Ten film plami nasz wizerunek” – powiedział Evgeny Valyaev, asystent Mikołaja Kurjanowicza, nacjonalisty z rosyjskiej Dumy. „To jawna prowokacja” – dodał – „W najbliższej przyszłości podobne rzeczy będą się zdarzać”
Irina Zubareva, rzeczniczka prasowa ministerstwa spraw wewnętrznych Rosji powiedziała Ria Novosti – rosyjskiej agencji prasowej, że nagranie zostało przesłane z zagranicznej domeny Internetowych.
Pojawiły się również sugestie, że za morderstwem stoją neonaziści z Format 18 – tezę tą miało by potwierdzać żądanie zwolnienia z więzienia Maksima Martsinkevicha – przywódcy tejże grupy.
źródło: infoshop.org / agencja prasowa Ria Novosti
po niżej podaję link do filmu, jest wstrząsający, bardzo brutalny, krwawy, szokujący, nie dla dzieci, osob o słabych nerwach i spozywających w tej chwili posiłek. {wiem, że to tylkoz achęta ale byłabym nie fair gdybym podała sam link bez wstępu czego możecie się po nim spodziewać}
http://www.flurl.com/item/Video_Execute ... n_u_270205
Co o tym myślicie? Czy idee o które walczą są jeszcze aktualne czy choćby realne do spełnienia? Jak postrzegacie moralność takich ludzi? Jakie budzi w was to emocje i przemyślenia?
Ja przyznam się szczerze, że po obejrzeniu filmu poczułam się tak jakby ktoś przywalił mi ciężką belką w kark, kręciło mi się w głowie i byłam bliska omdlenia a kiedy trochę ochłonęłam pomyślałam sobie "Boże, przecież to mogło spotkać też mnie, nikt nie ma wyboru kim się rodzi" - opanował mnie pewien niepokój, smutek i bezsilność.
W dodatku uważam, że to okropne zezwierzęcenie i upodlenie człowieka.
Dlaczego? To wynika z prostej analogii:
W stadzie rodzi się goryl albinos, stado jest dla niego agresywne do tego stopnia, że albinosowi pozostanie w stadzie zagraża życiu, w końcu zostaje wypędzony co także niesie w konsekwencji śmierć. {jako, że historia jest prawdziwa to powiem wam, że goryl przezył, zaopiekowali nim się ludzie i trafił do zoo} a z 2gie strony w społeczeństwie pojawia się osoba o ciemniejszej karnacji, w tym przypadku uchodźcy z Tajikistanu, społeczeństwo jest dla nich agresywne, żyją w ciągłym strachu, że w końcu go zabiją, ma do wyboru - uciec ze stad...tfu, społeczeństwa lub czekać na śmierć. Często powrót wiąże się dla niego także z pewną śmiercią.
Czy są jakieś różnice? Nie ma. {podobnie jest z rasistami} Dlatego śmiało można powiedzieć, że takie zachowanie nie jest godne cywilizowanego homo sapiens XXI wieku - bo w końcu okres samosądów i własnoręczych egzekucji minął już dawno. Ba, jest to prymitywne i zwierzęce zachowanie. - A nie po to jesteśmy ludźmi by zachowywać się jak zwierzęta.
Szkoda.