Dishman napisał(a):
dream* napisał(a):
dla mnie bardziej do zaakceptowania jest to, że ktoś nie toleruje homoseksualistów niż to, że POLAK mówi, że KONSTYTUCJA JEST ZŁA. Godzi to w moje uczucia patriotyczne, budzi politowanie i przeczucie, że taka osoba chyba za grosz nie zna historii a także, że jest okropnie cyniczna.
Sorry, ale głupoty opowiadasz. Polska pamięta niezliczoną ilość konstytucji:
-Mała Konstytucja z 1919 r.
-Konstytucja Marcowa z 1921 r.
-Nowela sierpniowa z 1926 r.
-Konstytucja kwietniowa z 1935 r.
-Mała Konstytucja z 1947 r.
-Konstytucja PRL z 1952 r.
-Mała Konstytucja z 1992 r.
-Konstytucja RP z 1997 r.
Co to wszystko oznacza? Oznacza tylko to, że każda następna konstytucja zakładała, że jest lepsza od poprzedniej. Zatem poprzednia była zła. Jasne możemy wykluczyć z tego toku myślenia konstytucje komunistyczne, ale mimo to nadal pozostaje ich wiele.
Sama Konstytucja z 1997 roku przewiduje możliwość zmiany Konstytucji i potrzeba do tego m.in. 2/3 głosów posłów, zgody Senatu i bodaj prezydenta. Zatem sama Konstytucja dopuszcza możliwość, że się przeterminuje, albo będzie zbyt archaiczna z obowiązującymi poglądami.
Proszę Cię zatem o powstrzymanie się przed takimi tekstami, bowiem zmiany Konstytucji i w Konstytucji wcale nie są zamachem stanu, czy brakiem patriotyzmu.
widzisz, zdaje mi się, że to nie ma nic do rzeczy w moim poście :)
więc może skończ nadinterpretować moje słowa co?
raczej mi chodziło o coś zupełnie innego, a mianowicie jak Polacy dochodzili do tego by mieć konstytucję, a nie czy któraś jest lepsza od poprzedniej czy gorsza etc ani o zmiany w takowej więc proszę, nie naskakuj na mnie bez zrozumienia intencji moich wypowiedzi.
Cytuj:
W czym przejawia sie twoj patriotyzm. Tylko wtym ze jestes polakiem
skąd taka opinia? Patriotyzm to postawa, i w zaden sposob nie objawia się przynależnością do jakiejś narodowości, zresztą co Ty o mnie wiesz aby tak mówić?
Cytuj:
droga wolna do USA, Holandii gdzie chcecie.
no widzisz, właśnie w tym min. objawia się mój patriotyzm, że wolę zostać.
Cytuj:
Mam taki pytanko kto chciałby z was wyjechac za granice
ja wyjezdzam tylko na wakacje i ferie i tyle mi odpowiada i wystarczy :) i tak zawsze tęsknię. na stałe: never.
Cytuj:
Jak powiem ze w polsce jest przez zydow i komunistow to tez uraze twoj "patryiotyzm"
po pierwsze, pisz jak na Polaka przystało, czyli a) LOGICZNIE bo dalej nie mogę wywnioskować co jest w Polsce przez Zydow i komunistow. po 2gie) patriotyzmu nie da się "urazić" bo to postawa - nie kalecz tak okrutnie języka :(((
s po 3) nie pisz "patriotyzm" co wygląda ironicznie bo NIC o mnie nie wiesz.