Witaj, jestem studentem AM więc trochę Ci opiszę jak to wygląda
Po pierwsze jeśli chcesz iść na 'nawkę' to raczej nie masz szans się dostać, przy takich maturach (brak matmy rozszerzonej i ang) w zeszłym roku próg był około 55pkt z wzoru rekrutacyjnego, który możesz znaleźć na stronie. Po drugie, jeśli nie miałaś matematyki na rozszerzeniu, a matury z podstawy nie napisałaś na ~90% to i tak raczej byś miała tam spore kłopoty, wiem że szczególnie w I semku dużo ludzi odpada albo się poddaje.
Ale nie martw się, są też inne dobre wydziały na AM, teraz po nawigacji już nie jest tak różowo z pracą, a dla kobiet to już całkiem osobiście nie polecam. Co do pracy po nawigacji, to jeśli pójdziesz na transport morski, prócz morza pozostaje Ci jeszcze przekwalifikowanie na kontrolera lotów(to nie żart) no i ewentualnie znajomości...
No dobra to teraz może trochę dobrych informacji, wydział mechaniczny (na którym i ja jestem) oferuje pracę na morzu i lądzie, zależnie od wybranej specjalizacji, poza tym możliwości przekwalifikowania są dużo większe, a pracy dla takich jak my nie brakuje. Dostać się jest łatwo ponieważ jest duża ilość miejsc, utrzymać się jest trochę trudniej, ale przy minimalnym wkładzie i odpowiednim podejściu, raczej nie ma z tym problemu. Wiem, że to dość mało kobiecy wydział, ale z roku na rok jest coraz lepiej i przychodzi coraz więcej dziewczyn
Musisz sobie sama na spokojnie pokalkulować, czy warto, czy nie. Ja nie żałuję i czekam na praktyki, które już niedługo
Aha jest też wydział przedsiębiorstwa i towaroznawstwa i tam dziewczyny są w większości, więc to też jakaś opcja. Jeślibyś chciała o coś podpytać i się jeszcze o czymś dowiedzieć, to możesz napisać na gg:8720256 bo tu rzadko zaglądam, tymczasem powodzenia w dokonywaniu wyboru