Witamina Źródło pokarmowe Zalecana suplementacja Tiamina (B1) Wieprzowina, zielone warzywa liściaste, kiełki pszenicy, groszek zielony, soczewica i orzechy. Dorośli, mężczyźni i kobiety potrzebują odpowiednio 1,2 mg i 1,1 mg dziennie Ryboflawina (B2) Nabiał, tj. jogurty i sery, najlepiej od zwierząt wypasanych na trawie. Szparagi, szpinak, ryby i jajka. 1,1 mg kobiety i 1,3 mg mężczyźni Niacyna (B3) Wątróbka, kurczak, cielęcina, orzeszki ziemne, papryka, suszone pomidory, drożdże piekarnicze, kawa, sardele, spirulina, grzyby shiitake, sos sojowy. 14–18 mg dziennie na dorosłego, z wyjątkiem chorych na pelagrę – w tym przypadku trzeba suplementować 50 do 1 000 mg dziennie Pirydoksyna (B6) Indyk, wołowina, kurczak, dziki łosoś, bataty, ziemniaki, nasiona słonecznika, pistacje, awokado, banany, pomarańcze. Drożdże są doskonałym źródłem witamin z grupy B, szczególnie B6. Jedząc dwie łyżeczki dziennie, dostarczasz sobie 10 mg (dawka zalecana: 1,3 mg dziennie) Inozytol, biotyna (B8) Mięso, żółtko jajka, ryby, wątróbka, drób, orzechy i warzywa strączkowe. 30 μg dziennie Foliany (B9) Zielone warzywa liściaste świeże i surowe, zwłaszcza szpinak, szparagi, brokuły, sucha fasola i soczewica. 400 μg dziennie. Kwas foliowy to syntetyczna postać witaminy B9 wykorzystywana w niektórych suplementach diety. Foliany to naturalna postać obecna w żywności. Blisko co drugi człowiek na świecie z trudnością przekształca kwas foliowy w foliany, postać biologicznie aktywną Witamina B12 Witamina B12 występuje wyłącznie we wszelkich tkankach pochodzenia zwierzęcego, a także w jajkach i nabiale. Wegetarianie znajdą ją w drożdżach spożywczych lub w postaci suplementacji
|
|