O witaminie A – retinol. Faktycznie są trzy substancje zwane retinol. Każda z nich ma trochę inną rolę w organizmie. Jeszcze jest dostępna do nabycia, ale zainicjowany został proces zmierzający do utrudnienia dostępu. Funkcjonuje informacja o marchewce jako źródle witaminy A. Nie, w marchewce znajduje się beta karoten przerabiany w wątrobie na witaminę A. Trzeba wyraźnie stwierdzić, że przetwarzanie beta karotenu w witaminę A jest niełatwe i wiadomo „im więcej spożywamy beta karotenu tym jego wchłanialność jest mniejsza. Novotny JA, Harrison DJ, Pawlosky R, et al. Beta-carotene conversion to vitamin A decreases as the dietary dose increases in humans. J Nutr 2010 May, 140(5): 915-18.
Powyższa informacja nie zaprzecza pozytywom picia soku z marchwi, ale warto wiedzieć. Badania wykazują, że z jednej jednostki beta karotenu organizmu wytwarza 1/6 a nawet 1/48 część jednostki witaminy A. Polegający tylko na beta karotenie jako źródle witaminy A, nieświadomie narażają się na niedobór witaminy A, gdyż przemiana beta karotenu w witaminę A rzadko jest maksymalna. Organizm magazynuje witaminę A, ale intensywne ćwiczenia, wysiłek fizyczny, okres wzrostu, ciąża, karmienie piersią,stres, infekcje szybko te zapasu niwelują.
|
|